Beeldmateriaal
Dr. Hendrik Henrichs is universitair hoofddocent en cultuurhistoricus aan de Universiteit Utrecht. In het bovenstaande filmpje spreekt hij over het gebruik van audiovisueel bronmateriaal.
Illustraties, kaarten, tabellen en grafieken.
Illustraties, kaarten, tabellen en grafieken kunnen een nuttige aanvulling zijn bij je scriptie: sommige informatie is minder gemakkelijk in tekst te vatten. Bedenk goed wat voor jouw betoog relevante informatie is en houd de afbeeldingen zo helder en overzichtelijk mogelijk.
- Zorg bij illustraties altijd voor een onderschrift en bronvermelding. Nummer je illustraties, kaarten, tabellen en grafieken zonodig en maak achter in je werkstuk een lijst met bronvermeldingen.
- Maak een kaart met duidelijke topografische kenmerken het liefst zelf, of pas een bestaande kaart aan. Beperk de informatie op de kaart tot wat voor jouw betoog noodzakelijk is. Als je een bestaande kaart gebruikt en hebt aangepast, geef je uiteraard in de bronvermelding aan waar het origineel te vinden is.
- Gebruik kaarten uit de juiste periode. Teken dus geen zestiende-eeuwse migratiestromen op een kaart met grenzen uit de twintigste eeuw.
Een grafiek of tabel maak je voor kwantitatieve gegevens. Maak ze helder, ruim van opzet en in één opslag leesbaar. Eventuele verduidelijking van de tabel of grafiek plaats je onder de tabel of grafiek. Denk hierbij aan een titel en een korte toelichting.